Бюджетът е основен инструмент за доброто здравеопазване. Защото доброто общественото здраве

...
Бюджетът е основен инструмент за доброто здравеопазване. Защото доброто общественото здраве
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Трябва да се преразгледат възможностите НЗОК да поема нови договорни партньори

„ Бюджетът е главен инструмент за положителното опазване на здравето. Защото положителното публичното здраве е обвързвано с профилактика, с промоцията на здраве, със здравословния метод на живот. Това е обвързвано с  профилактични национални стратегии, които за жалост имат доста оскъдно финансиране “. Това съобщи пред  NOVA News министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

По думите му бюджетът на НЗОК, който е очакван до края на тази година, следва правилото последователно да се изнасят медицински действия от лечебните заведения в извънболничната помощ. „ Тенденциите в последните 10-15 години са непрестанно увеличение на средствата за лечебни заведения и медикаменти, а това не води до фрапантно възстановяване на здравно-демографските индикатори. Променят се съотношенията в бюджета. Парите за лечебни заведения ще са толкоз, колкото са нужни. Успоредно с това ще върви и една оптимизация на болничната помощ. Към момента сме на челните места в Европа  по брой на лечебните заведения на глава на популацията. Имаме повече лечебни заведения, в сравнение с са ни нужни ”, акцентира проф. Хинков.

Министърът посочи, че имаме близо 400 лечебни заведения, от които половината са частни. „ Моята концепция не е да сътворявам мораториум за разкриването на лечебни заведения, защото не може да се спре частната инвестиция. Това, което може да се направи, е да се направи един обзор на опциите на НЗОК да поема нови договорни сътрудници, защото момента всеки, който се появи на пазара и изиска подобен контракт, при избрани условия, които извършва, го получава. Няма болница, която да може да се устоя от частни заплащания, тъй като хората са неплатежоспособни, а медицината е скъпа. Българската медицина е на международно равнище, а тя изисква средства ”, сподели още проф. Хинков.

„ Увеличаването на договорните сътрудници към НЗОК – на процедура при една и съща цена на клиничната пътека и една и съща цена или може би последователно увеличаваща се здравна услуга, поради оскъпяване на медикаменти – води до това, че болните доплащат тази разлика от джоба си. Именно в това се корени тази оптимизация и опция хората да знаят, че когато са обезпечени – получават избран пакет от услуги, колкото се може по-голям. А той е вероятен за реализиране. Това е по този начин нареченото универсално покритие, изисквано от СЗО “, добави министърът.

Според проф. Хинков един от методите да се реализира универсално здравно покритие е изсветляването на връзките сред лечебните заведения и НЗОК. „ Създаването на Националната здравно-информационна система цели точно това. Едва ли ще ми стигне времето, с цел да опиша всички дупки, през които изтичат средствата от този „ здравноосигурителен чувал ”, който пълним всички с нашите вноски. А здравната вноска е най-ниската в цяла Европа, само че ние не приказваме за увеличението й ”, уточни професор Хинков.

Той добави, че измежду другите способи са оптимизацията на разноските и включването на спомагателни здравноосигурителни фондове, които сега са към 1% от целия пазар.

Министърът разяснява и почналите инспекции в лечебните заведения. „ Направихме одит в УМБАЛ „ Лозенец “ и установихме, че болничното заведение е в тежко финансово положение. Това, което нас ни интересува, е точно финансовото положение на лечебното заведение. Що се касае до жилището там, други служби би трябвало да кажат защо е бил употребен. Това не е медицински въпрос ”, сподели проф. Хинков.

По въпроса с проблемите в „ Майчин дом ” проф. Хинков уточни, че сигналите против шефа са „ повече от три ”. „ Нашата инспекция сподели, че финансовото положение на болничното заведение е положително. Срещнах се и с двете воюващи страни там. Те настояват неща, за които би трябвало да намерим вярното решение. А то идва малко по-късно, тъй като сега е ангажирана и прокуратурата, която би трябвало да се произнесе по подадените сигнали ”, сподели министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР